برای مشاهده ادامه خبر به ادامه مطلب مراجعه کنید
سخت است شرکتی را پیدا کنید که به اندازه مایکروسافت در سال ۲۰۱۲ فعال بوده باشد. علاوه بر رونمایی از نسخه جدید ویندوز، ویندوزفون و آفیس، غول ردموند، در تمام محصولات خود، تغییرات بصری فراگیری را پایهریزی و پیادهسازی نمود. علاوه بر این مایکروسافت، به فضای ابری (اسکایدرایو) خود جان دوبارهای داد و سرفیس RT را عرضه کرد که توانست اپل را که همواره ادعای ساخت بهترین محصولات بین شرکای خود را دارد کمی به عقب رانده و مجبور به توجه به تبلت مایکروسافت کند.
صرف نظر از اینکه آیا مایکروسافت در دوران پس از PC (دوران تبلتها و موبایلها) همچنان بزرگترین شرکت نرمافزاری خواهد ماند یا خیر، سال ۲۰۱۲ برای غول ردموند به یاد خواهد ماند چرا که در این سال مایکروسافت برای به چالش کشیدن اپل و گوگل قمارهای بزرگی کرد. در ادامه با بعضی از این موارد آشنا خواهیم شد.
شاید بزرگترین خبر پیرامون ویندوز ۸، رابط کاربری لمسی آن باشد، با این حال دسکتاپ سنتی ویندوز هم شاهد بهبودهای زیادی بوده است. بهبودهای جدید دسکتاپ، شامل مواردی مثل پنجره محاورهای جدید Copy/Paste، شناسایی بهتر چاپگر، پشتیبانی بهتر از سیستمهای چند صفحهنمایشی، ذخیرهسازی بهتر از طریق ویژگی فضاهای ذخیرهسازی (Storage Spaces) جدید و chkdsk جدید میشود. سرعت و عملکرد دسکتاپ بهتر شده و این خاصیتی است که کاربر با هر سختافزاری را خشنود میکند.
کارشناسان فعال در زمینه رابطکاربری و همچنین قریب به اتفاق کاربران، عقیده دارند، صفحه آغازین تاچمحور ویندوز ۸، کاربران قدیمی ویندوز با تجربه بهکارگیری صفحهکلید و ماوس را به چالش کشیده و یا حتی مانع بهرهمندی خوب آنها از سیستمعامل جدید مایکروسافت میشود.
رابطکاربری به اصطلاح مدرن ویندوز ۸، در صفحات لمسی، سرگرمکننده و جذاب است. با این حال نیازمند حرکتهای دستی زیادی است که ممکن است برای کاربران صفحهکلید و ماوس ناراحتکننده و عجیب باشد.
از طرفی رابطکاربری مدرن، به طور ضعیف با دسکتاپ یکپارچه شده است. که به این ترتیب با مجموعه فایلها و تنظیمات سیستم که دو قسمت متفاوت از سیستمعامل محسوب میشوند را به چالش کشیده است. میخواهید یک واقعیت دیگر را بدانید؟ پس از بوت سیستمعامل، شما به راحتی نمیتوانید وارد دسکتاپ شوید.
حذف این گزینه ممکن است بزرگترین ناکامی مایکروسافت در زمینه رابطکاربری باشد.
گزارشها و مستندات پس از رفتن (یا اخراج یا هر چیز دیگر) سینوفسکی، نشان میدهد که مدیر سابق بخش ویندوز مایکروسافت، بازیگر سرسختی بود که حاضر نمیشد با سایر بازیگران به خوبی هماهنگ شود.
مرد سرسخت مایکروسافت، پس از رسیدن به رهبری بخش ویندوز، هدف اصلی مایکروسافت را به ایده خلاقانه یکپارچه و یکدست کردن تمام محصولات برای دسترسی آسان به همه قسمتها تغییر داد. خروج استیون سینوفسکی، برای مایکروسافت هم یک رخداد تکاندهنده محسوب میشد. ویندوز ۸ و تبلت RT زمانی معرفی و منتشر شدند که معمار اصلی خود را در حال خروج از مایکروسافت دیدند. کنار گذاشتن سینوفسکی ممکن است در دراز مدت یک موفقیت برای مایکروسافت محسوب شود، اما در کوتاهمدت مسألهای کاملاً منفی بود که تا مدتی به راحتی در چرخه اخبار داغ هفته یافت میشد.
مایکروسافت برای کاربران خود سرویس ایمیل هاتمیل را راهاندازی کرده بود. اما وقتی کمپانی هاتمیل را با ظاهر جدید outlook.com تصور کردند، همه چیز تغییر کرد.
جدا از مسأله رابطکاربری اوتلوک که همسو با رابطکاربری مدرن طراحی شده بود، این میلسرویس رابطکاربری مخاطبانی طراحی کرده بود که شباهت زیادی با اپلیکیشن People در ویندوز ۸ داشت. اما این همه ماجرا نبود. آخرین پنل موجود در سمت راست صفحه اوتلوک قابلیت سوئیچ بین سرویسهای پیام فوری (Instant Message) و نمایش بروز رسانی فیسبوک و توییتر را دارد. اوتلوک قابلیت سوئیچ سریع بین سرویسهای آنلاین مایکروسافت مانند اسکایدرایو و تقویم مایکروسافت را نیز دارد. با اینکه اوت لوک، برای به چالش کشیدن جیمیل دوران سختی پیش رو خواهد داشت اما چیزی از امکانات کم ندارد.
مایکروسافت با ایجاد تغییرات سازنده و مثبت در outlook.com، سرویس ایمیل خود را به خوبی تقویت کرد اما اپلیکیشن اندرویدی اوتلوک در حقیقت به شدت آن را در اندروید تضعیف کرد.
اپلیکیشن اندرویدی اوت لوک، همان اپلیکیشن قدیمی هاتمیل است که رنگ و نام آن تغییر کرده است. علاوه بر منوی قدیمی اپلیکیشن، هیچ نشانی از زبان طراحی جدید مایکروسافت در اوتلوک وجود ندارد، دقیقاً برعکس آنچه در اپلیکیشن اندرویدی اسکایدرایو دیده میشود.
اطلاعات به دست آمده از بازخورد کاربران ویندوزفون ۸، نشان از استقبال بیشتر آنها نسبت به دو ماه گذشته دارد که میتواند خبری امیدوار کننده برای مایکروسافت محسوب شود.
با وجود تلاشهای خوب انجام شده در زمینه ویندوزفون ۷، این سیستمعامل نتوانست موفقیت چندانی کسب کند و این مسأله آینده ویندوزفون ۸ را در هالهای از ابهام فرو برد. با این وجود، مایکروسافت بهترین عملکرد ممکن در مورد ویندوزفون ۸ را انجام داد. که به کاربر سرگرمی، عملکرد برجسته با امکانات منحصربفرد جدید مانند صفحهنمایش لمسی قابلیت سفارشیسازی، اپلیکیشن آفیس، یکپارچهسازی با اسکایپ، همگامسازی بدون مشکل فایلها در اکوسیستم ویندوز و... را ارائه میکند.
کاربران نوکیا لومیا 900 وقتی فهمیدند که سیستمعامل گوشی آنها کمتر از یکسال پس از عرضه منسوخ خواهد شد به شدت عصبانی شدند. مایکروسافت تلاش کرد تا مشکل ارتقاء ویندوزفون ۷ به ۸ را به عرضه یک نسخه میانی با نام ویندوزفون 7.8 جبران کند.
این نسخه میانی حداقل باعث میشد که کاربران ویندوزفون ۷ احساس کنند سیستمعامل جدیدی بر روی دستگاه خود دارند. اما پس از اعلام عرضه ویندوزفون 7.8 در پاییز ۲۰۱۲، مایکروسافت در نوامبر ۲۰۱۲ اعلام کرد این نسخه در سال ۲۰۱۳ منتشر خواهد شد و با این کار کاربران ویندوزفون ۷ را ناامید کرد.
اگرچه ممکن است اولین اقدام مایکروسافت در تولید و طراحی یک محصول سختافزاری کمی دیر شروع شده باشد ولی تولید سرفیس RT نشان از توان بالای ردموندیها در تولید یک محصول بینظیر است. سرفیس RT، در بازاری که در قبضه آیپد و تبلتهای اندرویدی بود، جایگزینی قابل توجه محسوب میشود.
طراحی صنعتی سرفیس فوقالعاده است. تاچکاور و پایه تبلت و لوازم جانبی این محصول، یک تبلت سنتی را به یک رایانه تمامعیار تبدیل میکند.
صفحهنمایش سرفیس از نظر ویژگیهای بصری در مقابل صفحهنمایش آیپد، حرفی برای گفتن ندارد و سیستمعامل آن هم با نقصهایی همراه است ولی در مجموع کیفیت و تفاوت منحصربفرد آن با سایر محصولات نشان توانایی و نقاط قوت مایکروسافت در این زمینه است.
وقتی مایکروسافت در سال ۲۰۱۱ اعلام کرد که قصد تولید ویندوزی برای پردازندههای ARM را در سر دارد، همه آن را ایدهای بسیار خوب میدانستند. اما حالا RT تبدیل به یک آشفتهبازار شده است. فاحشترین اشتباه در RT، شباهت ظاهری آن با ویندوز سنتی است در حالیکه کاربر قادر به نصب اپلیکیشنهای ویندوز سنتی بر روی آن نیست. نتیجه این کار هم یک دسکتاپ بدون استفاده خواهد بود که تنها شامل نمونهای ناقص از آفیس و چند نرمافزار دیگر است که کاربر خود راضی نمیکند.
اما ناکامی اصلی RT، ناکامیهای بالا را تحت شعاع قرار میدهد: مایکروسافت هیچگاه به صورت کامل تفاوت ویندوز ۸ و ویندوز RT را توضیح نداده است. در دنیای امروز تولید یک سیستمعامل برای تبلتها کار سختی محسوب نمیشود. دلیل این ادعا را میتوانید به خوبی در آیپد و کیندل بیابید.
دارپباکس، باکس، فضای ابری آمازون و گوگلدرایو را فراموش کنید. پیش از همه اینها اسکایدرایو وجود داشت. اما اسکایدرایو فعلی از سال ۲۰۰۷ اجرایی شد و مایکروسافت بلافاصله آن را نادیده گرفته و با سایر سرویسهای خود ادغام نمود.
همه اینها در سال ۲۰۱۲ تغییر کرد و مایکروسافت استایل دراپباکسی دسکتاپ اسکایدرایو را برای مک، پیسی، اندروید، iOS و حتی ایکسباکس عرضه نمود. به همه اینها، سرویس مبتنی بر وب اسکایدرایو و دسترسی راهدور برای کاربران ویندوز ویستا، ۷ و ۸ را نیز اضافه کنید. در زمانی کوتاه، اسکایدرایو با تمام محصولات مایکروسافت علیالخصوص ویندوز ۸ و ویندوزفون ۸ یکپارچه شد. حالا اسکایدرایو یک فضای ابری موفق محسوب میشود و نشان میدهد که مایکروسافت قادر به انجام خیلی از کارها به صورت صحیح و بینقص است.
در ماه می، مایکروسافت، یکپارچهسازی شبکههای اجتماعی و بینگ را از طریق اسلایدبار بینگ آغاز کرد. این ویژگی به شما امکان میدهد از طریق اسلایدبار، بروز رسانی مرتبط با جستجوهایتان در پروفایلهای دوستان خود و توییتهای کارشناسان آشنا به موضوع را دنبال کنید.
اما برخلاف سرویس «جستجو به علاوه دنیای شما» در گوگل (Search Plus Your World) که در سال ۲۰۱۲ معرفی شد، بینگ، جستجو و زندگی شما را با هم اغام نمیکرد بلکه جستجو را به زندگی شما وارد میکرد. نتیجه این کار اسلایدبار خوب ولی با امکانات محدود بود.
مایکروسافت با پیشنمایش آفیس ۲۰۱۳، گامهای بزرگی به جلو برداشت. محصول جدید به کاربران امکان میداد با پرداخت ۱۰۰ دلار به عنوان هزینه سالانه، به عضویت سرویس آفیس ۳۶۵ درآیند.
این سرویس به شما امکان میدهد مجموعه آفیس را برای حداکثر ۵ رایانه متفاوت دانلود کنید و برای یکبار از نسخه موقت آن بر روی یک رایانه عمومی استفاده کنید. آفیس جدید، با اسکایداریو یکپارچه شده است، درنتیجه در هر جایی فایلهای خود را در اختیار خواهید داشت. علاوه همه اینها، رابطکاربری جدید آفیس سادهتر، هوشمندانهتر شده و کاربری سادهتری دارد.
روزی روزگاری مایکروسافت برای زبان طراحی جدید خود نامی انتخاب کرد. نامی بر مبنای زیباشناسی برای رابطکاربری خود: مــتــرو.
نامی که مایکروسافت با افتخار به نمایش گذاشت. اما در اوایل آگوست، مایکروسافت با مشکلی مواجه شد. این نام بیشتر توسط یک شرکت آلمانی ثبت شده بود. پیشنهاد اول استفاده از نام «رابطکاربری جدید» بود. موافقیم، جذابیت نام قبلی را ندارد. از این به بعد «رابطکاربری مترو» نامهای متفاوت به خود گرفت که مترادف رابطکاربری مترو بودند: «رابطکاربری ویندوز ۸»، «رابطکاربری ویندوز جدید» و «رابطکاربری مدرن».
اما عموم کاربران برای برای نگاه زیباشناسانه جدید مایکروسافت نیازمند نامی خیالانگیز نبودند. ما فقط نیازمند یک اصطلاح و باقیماندن بر روی آن هستیم: قدرتمند ماندن.
نظر شما در این باره چیست؟ با کدام یک از این موفقیتها و ناکامیها موافق یا مخالف هستید؟
زومیت